Pistikö hyönteinen? Näin hoidat tehokkaasti kesäistä vaivaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hyönteisten puremat ja pistot ovat varsin yleinen ongelma kesäpäiviä viettäville. Reaktion kesto voi vaihdella minuutista tunteihin ja pistoille herkimpien tapauksessa jopa päiväkausiin.

Pistojen ja puremien aiheuttamaa kutinaa hillitsevät Yliopiston apteekin tiedotteen mukaan antihistamiinipuikko, -tabletit ja kortisonivoide. Kutinaa voi rauhoittaa myös esimerkiksi painelemalla puremakohtaa jääpalalla tai kylmäpakkauksella. Paukamaa ei kannata raapia, mutta raapimisesta vaurioitunutta ihoa voi hoitaa antibakteerisella ja viilentävällä voiteella.

– Jos on allerginen hyttysen puremille ja saa puremista joka kesä voimakkaat reaktiot, on järkevää ottaa antihistamiinitabletti jo hieman ennen luontoretkeä tai mökkireissua, Yliopiston Apteekin proviisori Rami Kivistö neuvoo.

Ampiaisen ja mehiläisten piston oireisiin auttaa tarvittaessa hydrokortisonia sisältävä kyytabletti. Ampiaisille allergisille pisto voi olla jopa hengenvaarallinen, minkä vuoksi allergisten tuleekin pitää mukanaan reseptillä määrättävää adrenaliinikynää. Pistosta voi kuitenkin tulla voimakkaita oireita muillekin kuin allergikoille.

– Jos ampiainen pistää suun tai kaulan alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon. Lääkäriin hakeutuminen voi olla tarpeen myös, jos ampiainen pistää pientä lasta tai vanhusta tai jos pistoja on useita, Kivistö kertoo.