Britanniaan julistettiin kansallinen hätätila – superhelle sulattaa jo kiitoradatkin

Matkailu Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Voimakkaat helteet piinaavat parhaillaan suurta osaa Eurooppaa. Kuumuus on aiheuttanut ongelmia esimerkiksi Iso-Britanniassa, jossa on jo julistettu kansallinen hätätila. Helteen aiheuttamat ongelmat ilmenevät maassa yllättävilläkin tavoilla.

Lontoon Lutonin lentokenttä ja Britannian ilmavoimien suurin tukikohta Brize Norton jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan helteen vuoksi. Lentokentän ja tukikohdan kiitoradat olivat alkaneet The Guardian -lehden mukaan sulamaan kuumissa lämpötiloissa. Myös junaliikennettä on jouduttu keskeyttämään.

Iso-Britannian ilmatieteen laitoksen mukaan maahan odotetaan alkuviikolle jopa historiallisen kuumia helteitä. Maahan on ensi kertaa mittaushistorian aikana ennustettu jopa 40 asteen lämpötiloja. Britanniassa pelätään jopa suoranaista kaaosta, sillä maan infrastruktuuria ei ole suunniteltu pitkään jatkuvia helteitä silmälläpitäen.

– Olemme tässä maassa tottuneet pitämään hellepäiviä mahdollisuutena mennä ulos ja nauttia auringosta. Tämä ei ole enää sen kaltaista säätä, Iso-Britannian ilmatieteen laitoksen johtaja Penny Endersby varoitti tiedotteessa.