Enontekiöllä koettiin raju herätys – maanjäristys herätti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lapin maakunnassa sijaitsevalla Enontekiöllä herättiin perjantai-aamuna 22. heinäkuuta odottamattomaan ilmiöön. Alueella koettiin kello seitsemän aikoihin maanjäristys, joka tärisytti rakennuksia ja aiheutti voimakasta ääntä.

Maanjäristystä kuvaillaan Suomen mittapuulla suureksi. Helsingin yliopiston seismologian instituutin seismologi Tuija Luhdan kertoo Helsingin Sanomille järistyksen voimakkuuden olleen 2,8 magnitudia. Erityisesti Hettan kirkonkylän alueella tuntunutta maanjäristystä analysoidaan parhaillaan.

Järistyksestä tehtiin Iltalehden mukaan aamun aikana noin 30 kansalaishavaintoa. Paikallisten mukaan järistys tuntui voimakkaasti talojen rakenteissa, ja sen aikana kuului humisevaa ääntä. Järistyksen kerrotaan tuntuneen laajalla alueella Enontekiötä.

Tuntuvat maanjäristykset ovat Suomessa harvinaisia, mutta eivät suinkaan mahdottomia. Enontekiö sijaitsee Lapin käsivarren suunnalla, jossa on maanalaisia siirroslinjoja. Myös esimerkiksi Kuusamossa on havaittu tänä keväänä jo useampi järistys, jotka ovat tosin jääneet Enontekiön järistystä huomattavasti pienemmiksi.