Kotimaiset vadelmat ovat nyt kypsiä – keräämisessä ei kannata aikailla

Ruoka · Tim Isokivi

Kotimaiset vadelmat ovat jo kypsiä, eikä niiden kanssa kannata aikailla. Ensimmäisistä kasvutunneleissa kasvaineita vadelmia on päästy nauttimaan kesäkuusta alkaen. Nyt ne ovat saaneet Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan rinnalleen myös perinteisemmin tavoin avomaalla kasvaneet vadelmat.

Vadelmien laadun on todettu olevan erinomainen ympäri Suomen. Vaikka ongelmia aiheuttivat hieman talvivauriot sekä viime vuoden kuuma ja kuiva kesä, ajoittui avomaan vadelmien kukinta tänä vuonna kesäkuun hellejaksolle ja etenkin nopeasti. Vadelmien raakileet ovat kypsyneet hyvin samanaikaisesti.

– Satokaudesta ei ennusteta kovinkaan pitkää. Koska poimintakausi etenee tänä kesänä vauhdilla, vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Vadelman satokauden kestossa on kuitenkin sekä alueellisia että tilakohtaisia eroja, kertoo asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vadelmien satokauden kuvaillaan olevan parhaimmillaan seuraavina viikkoina. Huippusesongin jälkeen tuoreita kasvutunnelissa viljeltyjä vadelmia on vielä saatavilla rasioissa alkusyksyyn saakka.