Video: Meduusojen määrä räjähti Välimerellä – turistit katosivat uimarannoilta

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Meduusojen määrä on kasvanut rajusti Välimeren alueella. Asia on herättänyt huolta muun muassa Israelissa, jossa polttiaiseläimiä kuvattiin taannoin lähes hälyttävä määrä matkailijoiden suosiman Haifan rannikon tuntumassa.

Meduusat ovat säikäyttäneet turisteja pois Välimeren suosituilta uimarannoilta. Polttiaiseläimet ovat myös esimerkiksi tukkineet suolanpoistolaitteita ja kalastajien verkkoja. Meduusojen määrän lisääntymisen uskotaan johtuvan esimerkiksi meren lämpenemisestä, mikä on tehnyt Välimerestä niille houkuttelevan elinpaikan.

– Vesi vain kuumenee ja näemme jatkuvasti enemmän meduusoja. Ne aiheuttavat täällä todellista vahinkoa. Ilmastonmuutos vaikuttaa ehdottomasti valtavien parvien syntymiseen, israelilainen ympäristöviranomainen Guy Lavian kertoi Reutersille.

Ilmastonmuutoksen lisäksi meduusojen määrän kasvuun uskotaan vaikuttaneen liikakalastus ja lannoitteiden käyttö. Meduusat käyttävät merivesiin päätyneitä lannoitteita ravinnokseen.