Suomen sisäisille lentoreiteille etsitään lentoyhtiöitä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tarjouskilpailu reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana viiden maakuntalentoaseman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille on käynnissä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom päättää lentoyhtiöt syyskuussa. Sopimuskausi kestää 31.10.2022–30.7.2023.

Meneillään oleva valtion hankkima lentoliikenne kentille päättyy elokuussa. Lentoliikenteen kilpailutus koskee Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien väliä sekä kolmioreittinä Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välejä. Tällä hetkellä käynnissä oleva lentoliikenne näillä reiteillä päättyy valtion hankkimana viimeistään 14. elokuuta.

Kesän aikana lentoja on jouduttu vähentämään kaikilla reiteillä 20 prosenttia polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Joensuun ja Jyväskylän liikenteen säästötoimet on keskitetty kauden loppupuolelle. Viimeiset lentopäivät ovat Joensuussa 8. elokuuta ja Jyväskylässä 12. elokuuta.

– Tavoitteenamme on saada kilpailutus ratkaistua syyskuussa mahdollisimman pian. Aikatauluun vaikuttaa paljon saapuneiden tarjousten määrä ja laatu. Tuettuihin lentoyhteyksiin tulee vähintään kahden kuukauden katkos, mikä johtuu hankintaprosessin kestosta. Pyrimme siihen, että lennot saataisiin alkamaan 31. lokakuuta ja tarpeettomia viivästyksiä ei syntyisi, kertoo johtaja Pipsa Eklund.