Vinkki hävikin vähentämiseen: Hyödynnä kypsää kalaa ruoanlaitossa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ruoka on kallista, eikä sitä kannata heittää roskiin. Hävikki on myös ympäristölle kuormittavaa, joten tähteitä kannattaa opetella jalostamaan uudeksi ruoaksi. Perinteisesti pyttipannu on ollut maanantaipäivän ruoka, jolloin nautitaan viikonlopun tähteitä uudelleen paistettuna. Kalamunakas on uuden ajan pyttipannu.

– Nopean lounaan saa käyttämällä kalaa munakkaan täytteenä. Koska kalaa ei tarvitse enää uudelleen kypsentää, voit lisätä sen pannulle munakkaan teon viimeisessä vaiheessa niin, että kala lämpenee mutta ei ylikypsy, Pro Kala ry vinkkaa.

Kalamunakas

2 annosta

4 munaa

¾ dl maitoa

¾ dl parmesaaniraastetta

½ dl basilikaa

¼ tl mustapippuria

ripaus suolaa

2 dl kypsää kalaa tai savukalaa

rasvaa paistamiseen

Vatkaa kulhossa munat ja maito. Lisää joukkoon juustoraaste, basilikasilppu sekä suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna rasva paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun. Kypsennä muutama minuutti miedolla lämmöllä kunnes munaseos on jähmettynyt mutta pinnaltaan kiiltävän kosteaa ja alapinnaltaan kauniisti ruskettunut.

Lisää munakkaan toiselle puolelle kypsä kala ja taita munakas kahtia. Tarjoa heti vihreän salaatin ja näkkileivän kera.