Lohijoet ovat lämmenneet liikaa – kahdeksan kohteen kalastusluvat tauolle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helteet ovat vaikuttaneet myös kalojen elämään. Veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi monella joella. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11. heinäkuuta.

Paahtava helle keskeytti lupamyynnin perjantaina 1. heinäkuuta Iijoen keskiosan, Vikajoen, Hossan sekä Langinkosken kalastuskohteilla. Aiemmin lupamyyntejä keskeytettiin jo Kotalan koskien, Kolima-Keiteleen koskireitin, Karvionkosken ja Keihärinkosken alueilla. Kaikilla näillä kohteilla veden lämpötilaa tarkkaillaan, ja myynnin mahdollisesta jatkamisesta tiedotetaan Eräluvat.fi-sivustolla.

Lupamyyntejä keskeytettiin lämmenneiden vesien vuoksi myös viime kesänä. Keskeytyksillä varmistetaan, että kalastus säilyy kestävänä. Jopa Lapissa jokivedet ovat tällä hetkellä lämmenneet paikoin yli 22 asteeseen, joka alkaa olla monille kaloille varsin tukala lämpötila.

Kohteilla, joilla lupamyynti on nyt keskeytetty, pääasiallisia saaliita ovat lohikalat. Lohikalat sietävät kuumuutta huonosti, ja erityisesti vapauttamisesta toipuminen vaarantuu. Kalan vapauttaminen on kalastajalle usein välttämättömyys, sillä saaliiksi voi tulla rauhoitettu kala, kuten alamittainen taimen, harjus tai järvilohi. Lämpimissä vesissä vapauttamista edeltävä väsytys voi aiheuttaa rauhoitetun kalan menehtymisen. 

– Vaikka osalla erityiskohteista kalastuslupien myynti keskeytetään, löytyy halki Suomen hyviä kalastuskohteita, joissa pääasiallisena saaliina ovat lämpöä paremmin sietäviä lajeja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa. Useimpien lupa-alueiden ympäristöstä löytyy yleiskalastusoikeuksin kalastettavia järvi- ja lampivesiä, joissa esimerkiksi ahvenen onkimista tai viehekalastusta voi harjoittaa, muistuttaa erikoissuunnittelija Markku Vierelä.

Vaikka lupamyynti keskeytyy, ei jo ostettuja lupia peruta. Metsähallituksen ei ole mahdollista yksipuolisesti peruuttaa jo maksettuja lupia ilman luvanhaltijan suostumusta. Kalastajat voivat kuitenkin siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan. Siirrosta ei peritä maksua, mutta siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.