Hyviä uutisia! Maastopalot jääneet vähäisiksi Suomessa – metsäpalovaroitukset silti vakavia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maastopalojen määrä on ollut Suomessa tänä vuonna vähäinen. Toukokuussa maastopaloja syttyi viime vuotista enemmän, mutta aiempiin toukokuihin verrattuna määrä oli tavanomainen. Asiasta kertoi tiedotteessaan vakuutusyhtiö Fennia.

Viime vuonna maastopaloja oli 2 357, ja tänä vuonna niitä on ilmoitettu heinäkuun loppuu mennessä 1 496. Maastopalojen vaihteleviin vuosittaisiin lukuihin vaikuttavat erityisesti sääolosuhteet. Esimerkiksi vuoden 2018 kesänä metsäpaloja oli huomattava määrä lämpimän ja vähäsateisen kesän vuoksi.

– Jos kesä on kuiva ja helteinen, syttyy palojakin luonnollisesti helpommin. Silloin grilleistä, roskienpoltosta ja työkoneista leviävät pienetkin kipinät saattavat sytyttää maastopaloja huomattavasti helpommin kuin sateisella ja kolealla säällä. Sen vuoksi metsäpalovaroituksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota paitsi luonnossa myös ihan omalla pihalla, Fennian vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko kertoo.

Yleisin syttymissyy on avotuli, josta aiheutuu vuosittain keskimäärin yli 1 400 maastopaloa. Viime vuonna 11 prosenttia maastopaloista aiheutui luonnonilmiöistä tai eläinten toiminnasta. Yli 70 prosenttia johtui ihmisen toiminnasta, jos mukaan luetaan esimerkiksi koneiden viat.