Viimeksi yhtä lämmitä 60 vuotta sitten – ukkoset saapuvat huomenna

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa eletään poikkeuksellista hellejaksoa. Maassa on mitattu maanantain ja tiistain aikana yli 30 asteen lämpötiloja ja Lapissakin elohopea on kivunnut yli 25 lämpöasteen. Korkein lämpötila mitattiin maanantaina Kokemäellä, kun mittari näytti 30,1 astetta.

– Näin myöhään elokuussa mitatut 30 asteen lukemat ovat jo poikkeuksellisia Suomessa: viimeksi yli 30 asteen lämpötiloja on ollut elokuun loppupuoliskolla vuonna 1959, Forecan meteorologi Jenna Salminen kertoo.

Edessä on myös ukkosia, rankkoja sateita ja ukkospuuskia. Laajempia ukkosia ennakoidaan etenkin keskiviikolle ja torstaille. Viikon mittaan edessä voi olla paikoin myös trooppisia öitä. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske alle 20 asteeseen yön mittaan.

– Tämän hetken ennusteen mukaan pahin ukkos- ja sadekuurotilanne osuu keskiviikolle ja torstaille. Keskiviikkona sadekuurot ovat hyvinkin runsaita, mukana on yleisesti ukkosta. Torstaina sade- ja ukkoskuuroja voi voimistaa rintamavyöhyke, joka syntyy luoteesta ja pohjoisesta puskevan viileämmän ilman ja etelässä olevan lämpimän ilman rajalle. Tällä rintamavyöhykkeellä ukkoset voivat voimistua hyvinkin voimakkaiksi.

– Rankkojen sateiden lisäksi ukkosten yhteydessä voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia, joissa saatetaan käydä myrskylukemissa asti, Jenna Salminen kertoo.