Metsästyskausi alkaa – pidä rajan läheisyydessä koirat kiinni

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Metsästäjiä kehotetaan erityiseen tarkkaavaisuuteen rajan läheisessä maastossa sekä vesialueilla liikuttaessa. Metsästys valtakunnan rajan läheisyydessä tulee aina suunnitella huolellisesti. Etenkin suurriistan, kuten karhun ja hirven metsästyksessä metsästäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota turvallisuuteen ja metsästyksen lainmukaisuuteen ampumasektoreiden, aseiden kuljetuksen ja jahtitapahtuman järjestelyjen suhteen.

Rajavyöhykkeellä liikkuminen on aina luvanvaraista ja ilman lupaa rangaistavaa. Metsästäminen rajavyöhykkeellä vaatii rajavyöhykeluvan, jota tulee hakea ensisijaisesti sähköisesti kansalaisten asiointipalvelusta internetin kautta osoitteessa: http://www.suomi.fi. Rajavyöhykelupa myönnetään tapauskohtaisesti ja se on pidettävä aina mukana rajavyöhykkeellä liikkuessa.

Rajavartiosto kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, koska riistaeläimet kaikkoavat usein Venäjän puolelle ja koirat menevät niiden perässä. Rajavartioston partiot toimittavat valtakunnan rajan läheisyydestä kiinniotetut koirat suoraan löytöeläintarhaan. Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti, onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät myös mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Mikäli koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen puhelinnumeroon 0295 422 012.