Lääkäri neuvoo: Näin hoidat sinilevän aiheuttamia oireita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kuluneena kesänä Suomessa on jälleen havaittu ympäri maata sinilevää. Sinilevän myrkylliset syanobakteerit eroavat toisistaan ja osa niistä on myrkyllisiä hermostolle tai maksalle. Ulkomuodon perusteella sinilevän vaarallisuutta ei pysty havaitsemaan, joten sinilevään kannattaa suhtautua aina varauksella.

– Iholle päätyessään sinilevä saattaa aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Myös silmä- ja korvatulehdukset sekä vatsa- ja flunssaoireet ovat yleisiä altistuksesta johtuvia vaivoja, kertoo Terveystalon yleis- ja työterveyslääkäri Toni Vänni.

– Vakavia sinilevän aiheuttamia myrkytyksiä todetaan Suomessa harvoin ja ihmiset osaavat nykyään jo varsin hyvin vältellä sinilevää.

Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa.

– Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten silmätulehdus, kuumetta tai voimakasta pahoinvointia, kannattaa hakeutua lääkäriin. Apua saa nopeasti myös lääkärin etävastaanoton kautta, Vänni ohjeistaa.