Autoilija törmäsi liikenteenjakajaan – alkometriin lähes kolme promillea

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi tapaa rattijuoppoja liikenteestä lähinnä viikonloppuöisin. Huumausaineita käyttäneet kuljettajat sen sijaan kurvailevat ihmisten ja muun liikenteen seassa vuorokaudenajasta tai päivästä riippumatta milloin tahansa. Yhtä kaikki, päihtyneet kuljettajat ovat suuri turvallisuusriski niin itselleen kuin muille liikenteenkäyttäjille.

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo tavanneensa tuhdissa humalassa olleen kuljettajan Savonlinnassa arkisena torstaina. Hän oli ajanut autonsa Laitaatsillantiellä liikenteenjalakaajaan. Paikalle hälytetyt viranomaiset totesivat hänen olevan alkoholin vaikutuksen alainen.

Mies hönkäisi alkometriin 2,77 promillea, Rattijuopumus luetaan törkeäksi, jos rikoksentekijän veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea. Savonlinnassa ajelleella miehellä lukema oli yli kaksi kertaa tämän. Törkeä rattijuopumus on yksi yleisimmistä käräjäoikeuksissa käsiteltävistä rikosnimikkeistä ja tapauksia on käräjäoikeuksissa vuosittain yli 10.000.

Törkeästä rattijuopumuksesta seuraa aina ajokielto sekä sakko- tai vankeusrangaistus. Vähimmäisrangaistus on 60 päiväsakkoa ja enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Joissakin tapauksissa rikoksentekijän auto takavarikoidaan valtiolle.