Vakuutusyhtiö varoittaa: ”Älä laske kodin lämpöä liian matalaksi”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuleva talvi on saanut kodinomistajat pohtimaan uudenlaisia ratkaisuja sähkölaskujen pienentämiseksi. Osa ihmisistä muun muassa suunnittelee kaksikerroksisen omakotitalon toisen kerroksen muuttamista pelkkään kesäkäyttöön. Perhe muuttaa tällöin kylmimpien kuukausien ajaksi alakertaan asumaan.

Kotia ei kuitenkaan kannata päästää liian kylmäksi. Talon rakenteet voivat vahingoittua, mikäli huonelämpöila laskee liian alhaiseksi. Moni suosii nyt ilmalämpöpumppua, mutta se ei voi olla kodin ainoa lämmönlähde. Jos kotona on tulisija, tulee sen kunto tarkastaa ennen käyttöönottoa.

– Monet eivät tiedä kodin tarpeellisen lämpötilan määrää, ja mitä talon rakenteille tapahtuu, jos sisälämpö laskee alle turvallisen peruslämmönrajan, joka on tyypillisesti noin 12 astetta. Pahimmillaan puhutaan suurista vesivahingoista, kun putket jäätyessään halkeavat, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää sanoo.