Autoilija, muista tämä tärkeä neuvo valojen käytöstä

Autot · Tim Isokivi

Iltojen pidetessä ja hämärän lisääntyessä Autoliitto on muistuttanut oikeaoppisesta valojen käytöstä liikenteessä. Jos tieosuutta ei ole valaistut katulampuin, tulee auton omia valoja käyttää tehokkaasti. Muita ei kuitenkaan pidä häikäistä.

Kohtaamistilanteessa kaukovalot vaihdetaan lähivaloille vasta, kun autojen väliin jäävä tieosuus on kokonaan valaistu. Kaukovaloille voidaan vaihtaa 2-3 kilometriä ennen kohtaamista. Autoliiton tiedotteen mukaan edellä ajavaa saavutettaessa lähivaloille tulisi vaihtaa vasta, kun edellä olevan ääriviiva erottuva selkeästi.

Moottoriteillä on voimassa samat valojen käyttöön liittyvät lainalaisuudet kuin missä tahansa muuallakin. Moottoritien suoralla osuudella ja vasemmalle kaartuvissa mutkissa voidaan pääsääntöisesti käyttää kaukovaloja vastaantulevasta liikenteestä huolimatta, sillä etäisyyttä vastaantulijoihin jää yleensä tarpeeksi sivusuunnassa. Oikealle kaartuvissa mutkissa kaukovalot voivat sen sijaan häikäistä vastaantulijaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.