Suomalaisille toimitettu väärien ihmisten passeja

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Passeja ja muita henkilötodistuksia on uusittu tänä vuonna niin urakalla, että keväällä ja kesällä lupapalveluissa oli ruuhkaa. Nyt osaa passiaan uusineita suomalaisia on kohdannut uusi ongelma. He ovat saaneet väärän passin.

Eri puolilta Suomea on kantautunut tapauksia, joissa uuden passin noutaneiden kirjekuorista on paljastunut väärän ihmisen henkilötodistus. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle, jolle poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen avasi ongelman taustoja. Hänen mukaan passinjakelussa oli maanantaina vikatilanne.

Passien jakelun ongelman tarkka laajuus ei ole tiedossa, mutta Piipposen mukaan poliisi pystyy jäljittämään jokaisen lähetyksen. Asiakkaita on ohjeistettu palautamaan väärän passin noutopiseeseen. Virheen syihin Piipponen ei otanut kantaa säilyttääkseen prosessin turvallisuuden.

Ongelman vuoksi uuden passin saaminen voi viivästyä. Passi toimitetaan normaalisti noin 8-12 vuorokaudessa. Pikatoimituksella passin saamisessa kestää korkeintaan neljä vuorokautta, express-toimituksella sen voi puolestaan saada jopa samana päivänä.