Pallas-Yllästunturista roskaton ensi vuoden alusta lähtien

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen kolmanneksi suurimmasta kansallispuistosta, Pallas-Yllästunturista ei löydy enää vuodenvaihteen jälkeen jäteastioita. Tavoitteena on, että kansallispuistossa retkeiltäisiin jatkossa roskattomasti. Päätös koskee myös Hetta-Pallas -väliä, joka on Suomen suosituin vaellusreitti.

Jäteastiat poistetaan kansallispuiston reiteiltä ja tulentekopaikoilta. Retkeilijöiden täytyy siis säilöä jatkossa jätteensä omiin reppuihinsa. Ne voi tyhjentää luontokeskuksen ekopisteeseen.

Luontoon.fi-sivuston mukaan viime vuonna toteutetussa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kävijätutkimuksessa moni ilmaisi toiveensa roskattoman retkeilyn periaatteiden korostamisesta. Osa kävijöistä piti ristiriitaisena sitä, että roskattomaan retkeilyyn kehottamisesta huolimatta reittien varrella oli jätepisteitä.

Kansallispuistossa liikkuu Ylen mukaan tulevaisuudessa roskattomuutta valvovia puisto-oppaita. Tahallinen roskaaminen on rangaistava teko, johon puututaan. Pallas-Yllästunturin puistonjohtaja Pekka Sulkavan mieleen ei kuitenkaan tullut tilanteita, joissa retkeilijöitä olisi jouduttu sakottamaan roskaamisesta.