Tutkimus: Nuoret aikuiset kiinnostuneita kahvinsa alkuperästä – vastuullisuutta arvostetaan

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kahvista nauttiminen on muuttunut Suomessa vuosikymmenten aikana vieraiden luona kahvittelusta enemmän eurooppalaistyyliseen kahvilakulttuuriin. Ennen istuttiin huoltoasemalle tupakansavuun nauttimaan kuppi kitkerää kuumaa, niin nyt tilataan baristan upea vieraskielinen kahvijuoma.

Kahvin maun ja muodon lisäksi nuoria aikuisia kiinnostaa yhä enemmän, mistä kahvi on peräisin. Nuorten aikuisten kahvinkäyttötutkimuksen vastaajista noin puolet kertoo miettivänsä kahvin ympäristö- ja ilmastovaikutuksia sekä kahviin liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä.

– Nuorten aikuisten kahvin valintaan vaikuttavat pääasiassa maku, positiivinen tuotekokemus ja kahvin paahtoaste. Suosituimpia kahveja ovat vaalea- ja tummapaahtoiset suodatinkahvit, mutta nuoret aikuiset nauttivat mielellään myös espressoa tai espressopohjaisia maitokahvijuomia kuten lattea ja cappuccinoa, toteaa Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.