Tehdäänkö kuningatar Elisabet II:sta pyhimys?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Katolinen kirkko kanonisoi eli julistaa pyhimyksiksi ihmisiä, jotka ovat osoittaneet sankarillista hyveellisyyttä elämässään. Nyt joissakin piireissä on ehdotettu, että kuningatar Elisabet II:sta tehtäisiin pyhimys. Roomalaiskatolinen ikätoveri Charles Moore on kirjoittanut Spectator Australia -lehteen kannanoton, jonka mukaan edesmennyt monarkki olisi täydellinen henkilö liittymään eksklusiiviseen pyhimysklubiin.

Jotta joku voisi tulla pyhimykseksi, hänen on täytettävä useita vaatimuksia. Normaalisti pyhimykseksi voi tulla vasta viisi vuotta kuolemansa jälkeen, BBC kertoo. Tätä edeltää autuaaksi julistaminen. Merkittävimmillä pyhimyksillä on katolisessa kirkossa jokavuotinen muistopäivä, tavallisimmin hänen kuolinpäivänsä.

Kuningatar Elisabet II omisti elämänsä valtaistuimella olemiselle ja osoittaisi siten olevansa pyhimys-nimityksen arvoinen. Mooren mukaan edesmennyt monarkki tulee henkilökultiksi, jonka teot muuttuvat ihmeiksi. Tiedossa ei ole, mitä kuningatar itse olisi pitänyt siitä, että hänestä tehdään pyhimyslegenda.