Kärsitkö migreenistä? Et ole yksin: ”Vaikuttaa elämänlaatuun”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Migreeni tuntuu siltä kuin pää painuisi samaan aikaan kasaan ja olisi räjähtämäisillään. Suussa saattaa maistua omituiselle, silmissä näkyy sahalaitoja tai pilkkuja – joskus ei näy yhtikäs mitään. Viiltävä kipu iskee kallonpohjasta ohimoon ja leukaperistä päälakeen. Mikään muu ei välttämättä auta kuin pimeässä makaaminen ja se, että toivoo lääkkeen tehoavan.

Suomessa migreeneistä kärsivien asioita ajaa Suomen Migreeniyhdistys ry. Yhdistyksen järjestämän kyselyn mukaan migreeni vaikuttaa muulloinkin kuin kohtauksen iskiessä. Ihmiset joutuvat pohtimaan koko elämänsä sairauden ympärille ja tämä on uuvuttavaa tai ahdistavaa.

– Migreeni vaikuttaa elämänlaatuun monella tapaa. Tuoreen suomalaisen kyselytutkimuksen mukaan migreeni vaikuttaa haitallisesti elämänhallintaan lähes puolella kyselyyn vastanneista. Uupumus on yleistä migreeniä sairastavilla. Lähes 80 prosenttia vastaajista kertoo, että sairaus on aiheuttanut heille uupumusta viimeisen kolmen kuukauden aikana, Suomen Migreeniyhdistys valistaa.

Migreeni vaikuttaa tavalliseen elämään, harrastuksiin sekä työhön ja opintoihin. Osa kokee, etteivät he saa sairaudestaan tai sen hoitamisesta tarpeeksi tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta. Yli 85 prosenttia vastaajista kokee, että heillä itsellää on hyvä ymmärrys sairaudestaan ja sen luonteesta.