Kansalaisaloite esittää taloustaitojen opetuksen lisäämistä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tuoreessa kansalaisaloitteessa esitetään, että taloustaitojen opetusta pitäisi lisätä kouluissa. Tavoitteena on parantaa suomalaisten yleistä talousosaamista ja oman talouden hallintaa. Suomessa on yli 500 000 ihmistä ulosotossa, ja lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriöitä. Aloitteen mukaan taloustaitoja ei opeteta kouluissa niiden merkitykseen nähden riittävästi. Voit allekirjoittaa aloitteen tästä.

– Riittävät taloustaidot ehkäisevät ylivelkaantumista sekä siitä aiheutuvaa syrjäytymistä ja ikäviä seurauksia esimerkiksi puhelinliittymän, luottokortin ja vuokra-asunnon saamisessa. Velkakierre voi johtaa pitkään syrjäytymiseen, kansalaisaloitteessa todetaan.

Kansalaisaloitteen mukaan talouden sisältöjä tulee sisällyttää sopiviin oppiaineisiin, jolloin ei ole tarvetta perustaa uutta oppiainetta. Aloitteessa todetaan, että opettajat ja oppilaat kannattavat taloustaitojen opetuksen lisäämistä. Opettajista 94 prosenttia pitää taloustaitojen opettamista tärkeänä, mutta vain kolmannes pitää koulujen antamia valmiuksia riittävinä. Oppilaista 90 prosenttia haluaa koulujen opettavan taloustaitoja, mutta vain 20 prosenttia pitää koulujen tarjoamia valmiuksia riittävinä.

– Mahdollisuuksien tasa-arvo edellyttää, että koulut ottavat nykyistä vahvemman roolin taloustaitojen opetuksessa, koska kotien lähtökohdat siihen eivät ole aina riittävät. Kaikille oppilaille tulee rakentaa talousosaamisen polku, jonka vaikutukset heijastuvat positiivisesti heidän koko elämäänsä yhteiskunnan aktiivisena osana, aloitetta perustellaan.