Tutki rintoja säännöllisesti – tässä ohjeet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Naisten tulisi suositusten mukaan tutkia rintansa säännöllisesti poikkeavuuksien varalta. Noin 5.000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään vuosittain. Hoitoennuste on parempi, jos syöpä todetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vaikka kaikki rinnoista löytyneet kyhmyt ja poikkeamat eivät ole vaarallisia, ne tulee silti tutkia. Jos henkilöllä kuitenkin todetaan rintasyöpä, voi sitä hoitaa leikkauksella tai muilla syöpähoidoilla. Rintojen tutkiminen on kuitenkin tärkeää.

Tutki rinnat kuukautisten jälkeen ensin peilin edessä nostamalla kädet ylöspäin ja sen jälkeen selällään maaten. Rinnat tulee tutkia pehmeillä painalluksilla. Tutki myös kainalot. Lääkäriin kannattaa mennä aina, jos jokin asia rinnoissa epäilyttää, mutta ainakin sitten, jos tuntee alueella kovettuman tai nänneistä vuotaa nestettä.