Venäjä boikotoi Oscar-gaalaa – ei lähetä elokuvaa kilpailuun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oscar-gaalassa palkitaan vuosittain parhaaksi valittu kansainvälinen elokuva. Ei-englanninkieliset maat toimittavat oman ehdokkaansa Yhdysvaltojen elokuva-akatemian raadille, joka valitsee niiden joukosta lopulta viisi lopullista ehdokasta.

Venäjän on ilmoitettu boikotoivan ensi vuoden Oscar-gaalaa. Näin ollen maan elokuva-akatemia ei myöskään ole nimennyt omaa ehdokastaan kilpailua varten. Päätöksen taustalla ovat Venäjän ja lännen kiristyneet välit Ukrainan sodan seurauksena.

Venäjän Oscar-ehdokkaan valitsevan komitean johtaja Pavel Tsukhray erosi AFP-uutistoimiston mukaan virastaan päätöksen vuoksi. Tsukhray kertoi erokirjeessään komitean tehneen päätöksen Oscar-boikotista hänen selkänsä takana.

Venäjän elokuvateollisuuden suurnimi Niki Mikhalkova puolestaan puolsi päätöstä. Hänen mukaansa e ole järkeä valita elokuvaa edustettavaksi maahan, joka kiistää Venäjän olemassaolon. Vuonna 1995 parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneen Auringon polttama -elokuvan ohjannut Mikhalkova tunnetaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukijana.