Kuukausiennuste: Säät viilenevät – talvi voi saapua pohjoiseen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syksy etenee lokakuuta lähestyessä Suomessa melko tavanomaiseen tapaan. Tämä ilmenee Forecan mukaan Euroopan keskipitkien sääennusteiden laitoksen ECMWF:n tuoreesta kuukausiennustetestta.

Syyskuun viimeinen viikko kuluu vaihtelevissa ja epävaaissa merkeissä matalapaineen vuoksi. 3. lokakuuta alkavalle viikolle puolestaan ennustetaan noin varjaan asteen verran keskiarvoa viileämpiä ilmoja. 10. lokakuuta alkavalle viikolle Suomeen ennustetaan matalapainevoittoista ja ajankohtaan nähden viileää säätä.

Lokakuun puoleenväliin tultaessa myös talvisten säiden todennäköisyys Suomen pohjoisosissa lisääntyy. Keskiarvojen mukaan talvi alkaa suuressa osassa Pohjois-Lappia ennen 17. lokakuuta. Kyseistä päivämäärää edeltävä viikko olisi ennusteiden mukaan viileä, joten lumisateiden ja pakkaslämpöttilojen todennäköisyys kasvaa viikkojen edetessä.

Pitkän ajan ennusteet kertovat viikkojen keskimääräisestä säästä eivätkä yksittäisten päivien säästä. Sään vaihtelu voi siis olla suurta.