Influessakausi lähestyy – ennusteet eivät lupaa hyvää

Terveys · Tim Isokivi

Influenssakausi oli parina edellisenä vuotena tavanomaista lievempi koronaan liittyvien toimenpiteiden vuoksi. Tänä syksynä influenssan odotetaan kuitenkin iskevän suomalaisiin jälleen kovemmin. Influenssakausi saattaa myös saapua tavallista aikaisemmin.

Influenssaa vastaan voi suojautua rokottautumalla. Kausi-influenssarokotukset alkavat useilla terveysasemilla lokakuun alkupuolella. Rokotus on maksuton riskiryhmiin kuuluville.

Tilannetta hankaloittaa se, että influenssan ja edelleen liikkeellä olevan koronan oireet voivat muistuttaa toisiaan. Influenssa voi ilmetä esimerkiksi nopeasti nousevana kuumeena, lihaskipuna sekä kuivana yskänä. Perusterveet toipuvat influenssasta 1-2 viikossa, mutta vanhusten, pienten lasten pitkäaikaissaireden tapauksessa sairaus voi Yliopiston apteekin mukaan aiheuttaa jälkitauteja.

Terveystalo Mehiläisen mukaan influenssasta on toistaiseksi saatu lähinnä yksittäisiä havaintoja. Rokote suositellaan ottamaan kuitenkin ennen varsinaisen epidemian puhkeamista, sillä rokotteella saadun suojan kehittyminen kestää pari viikkoa.