Helsinkiläinen viski sai uudet tammitynnyrit – paikallinen puu käytössä ensimmäistä kertaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kotimainen tammi on päässyt arvokkaaseen tuotantoon mukaan, kun The Helsinki Distilling Company pilotoi viskin kypsytystä uusissa suomalaisissa tammitynnyreissä. Jalopuut on kaadettu Helsingistä ja lähialueelta.

Viime vuonna Uudenmaan Kulttuurirahaston kulttuuripalkinnon saanut puuseppä Masa Salminen käyttää töidensä raaka-aineena kaupunkipihoilla ja puistoissa kasvaneita, syystä tai toisesta kaadettuja puita. Hän kuivaa puumateriaalin luonnonmukaisin menetelmin ja työstää sen perinteisenä käsityönä.

The Helsinki Distilling Companyn pilottiprojektissa täytettyihin 48-litraisiin viskitynnyreihin on käytetty kolme vuotta kuivunutta helsinkiläistä tammea. Salminen on suunnitellut tynnyreiden uudenlaisen muodon ja ilmeen itse.

Vuoden 2021 satokauden kotimaisesta mallasrukiista ja -ohrasta valmistettu helsinkiläistisle on kypsynyt uusissa suomalaisissa tammitynnyreissä nyt puolisen vuotta. Sen tulee kypsyä vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä.