Saimaalla saa kalastaa vain sallituilla paikoilla: ”Voi häiritä navigointia”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Valtion vesiväylien kunnossapidosta ja liikenteenohjauksen järjestämisestä vastaava Väylävirasto ja alusliikennepalvelun tuottamisesta Saimaan syväväylällä vastaava Finntraffic kehottavat kaikkia Saimaan kalastajia asettamaan pyydykset väyläalueiden ulkopuolelle ja merkitsemään ne oikein. Saimaan syväväylälle laitettu kalanpyydys voi häiritä alusten navigointia tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa onnettomuuksia.

Pyydyksen asettajan on tärkeä tietää, että väärässä paikassa oleva katiska tai verkko voi myös tulla todella kalliiksi. Pyydykset voivat potkuriin takertuessaan vaurioittaa alusta, ja tästä aiheutuu vaaratilanteita sekä isoja taloudellisia vahinkoja. Väärin tai väärään paikkaan asetetun tai väärin merkityn pyydyksen yliajotapauksissa korvausvastuu aiheutuneista vahingoista on lähtökohtaisesti pyydyksen asettajalla. Alukselle aiheutuvien vaurioiden lisäksi myös itse pyydys voi mennä rikki.

– Paras ratkaisu on laittaa kaikki kalanpyydykset väylän ulkopuolelle. Merikartasta voi tarkistaa, missä väylä sijaitsee. Uusissa merikartoissa syväväylä on rasteroitu, mikä helpottaa sijainnin hahmottamista. Ja jos pyydys on jo laitettu väylälle, se kannattaa pikimmiten siirtää sieltä pois, kertoo sisävesiväyläyksikön päällikkö Tero Sikiö Väylävirastosta.