Euroopan parhaat joulumarkkinat listattiin – Helsinki pääsi listalle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kuumaa hehkuviiniä, paisettujen hevoskastanjoien tuoksua, suolaisia ja makeita herkkuja, huumaavia tuoksuja, joululauluja, kauniita koristeita ja valoja sekä tietysti karuselli. Kojuista voi ostaa lahjoja ja samalla tapaa ihmisiä. Siitä on parhaat joulumarkkinat tehty.

Suomessa joulumarkkinoilla ei ole anniskelulupaa hehkuviinille, mikä on eurooppalaisittain itsestäänselvyys. Silti Suomessa on lukuisia joulumarkkinoita puurotarjoiluineen ja piparintuoksuineen. Jotta voi päästä oikeanlaiseen tunnelmaan, luettelemme nyt matkailulehti Conde Nastin julkaisemat tärpit joulumarkkinoista.

Jos haluaa edullisesti shoppailemaan joulumarkkinoilla, kannattaa suunnata Prahaan joulukuussa. Siellä on joulumarkkinoita pienissäkin puistoissa, mutta suurimmat tapahtumat ovat vanhassa kaupungissa ja Venceslauksen aukiolla, eli Václavské náměstílla. Ansioituneet joulutorit löytää myös Saksan Kölnistä ja Skotlannin Edinburghissa.

Yksi erityismaininnan ansaitseva on Ranskan kaupunki Colmar, jossa on peräti kuusi eri joulutoria ympäri vanhaa kaupunkia. Lähes Saksan itärajalla sijaitseva alue on kuin elävä satumaa vanhoine rakennuksineen ja miljöineen. Eikä sovi unohtaa Brysselin suurta talven ihmemaata, mikä on spektaakkeli jo ilman joulumarkkinoitakin.

Mainittavan arvoisia vierailukohteita ovat myös Italian Trento, Unkarin Budapest ja Wrocławin markkinat Puolassa. Jos on valmis panostamaan hieman enemmän matkakassaa, voi matkustaa Itävaltaan Wieniin tai Salzburgiin markkinoille.

Pohjoismaista listalle pääsevät kaikkien pääkaupunkien joulutorit, myös Helsingin Tuomaan markkinat. Eikä sovi unohtaa Viron pääkaupunki Tallinnan joulutoria, mikä tunnelmaltaan muistuttaa ehkäpä eniten eurooppalaista joulutoria, mutta on kuitenkin maantieteellisesti meitä lähempänä.