Huvipuistoissa outo ilmiö – iPhonet soittavat hätäpuheluita vuoristoradoissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Apple toi tänä syksynä markkinoille tuoreen iPhone 14 -puhelinmallinsa. Tuore älypuhelin on varustettu muun muassa ominaisuudella, joka tunnistaa automaattisesti kolarit ja ottaa yhteyttä hätänumeroon. Ominaisuus vaikuttaa toimivan välillä liiankin hyvin.

Lukuisat uuden iPhonen omistajat ovat törmänneet Wall Street Journal -lehden mukaan yllättävään ilmiöön huvipuistoissa. Puhelimet ovat soittaneet automaattisesti hätäpuheluita vuoristoradoissa. Crash Detection eli törmäystunnistin -ominaisuus on siis luullut vuoristoradan nopeita vauhteja ja äkkipysähdyksiä todellisiksi onnettomuustilanteiksi.

iPhonen lisäksi uusista Apple Watch -älykelloista löytyvä ominaisuus toimii gyroskoopin ja kiihtyvyysanturin avulla. Jos laite päättelee käyttäjän joutuneen onnettomuuteen, lähettää se viestin hätäkeskukselle. Käyttäjällä on 20 sekuntia aikaa peruuttaa viestin lähettäminen.

Apple on huomauttanut, ettei toiminto välttämättä tunnista kaikkia onnettomuuksia. Oletuksena päällä olevan ominaisuuden voi kytkeä pois asetuksista. Väärinkäsitysten estämiseksi laite on kehotettu laittamaan lentokonetilaan huvipuistoajeluiden ajaksi.