Digitaalinen detox-kuuri – paras lomapäätöksesi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Miltäpä kuulostaisi loma, jolla nukutaan hyvin, luetaan kirjaa, maistellaan herkullisia ruokia ja nautitaan maisemista ilman häiriötekijöitä? Upealta. Kun puhelimen jättää hotellihuoneen tallelokeroon, voi lomalla huomata levänneensä paljon enemmän kuin olisi etukäteen ajatellut.

On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan sosiaalisen median liiallinen käyttäminen vaikuttaa mielenterveyteen. Puhelimen skrollaaminen voi vaikuttaa myös yöunin ja vetämättömään käytökseen, kun ihminen ei saa itseään irti ruudun äärestä. Kuka haluaa elää elämäänsä pienen digilaitteen kautta?

Jos olet unelmien lomalla, ei koko maailman tarvitse tietää sitä. Ei ennenkään raportoitu jokaista kauppakäyntiä koko naapurustolle, ja lomamatkalta lähetettiin kotopuoleen korkeintaan postikortti. Valokuvia voi ottaa muistoksi ja päivittää nettiin vasta reissun jälkeen, jotta ei vietä jokaista liikenevää hetkeä nenä puhelimessa kiinni. Digitaalinen detox on nyt yhä useamman listalla lomasuunnitelmissa, joten on turha ihmetellä, miksi joku ei päivitä reissustaan kuin muutaman kuvan. Someähky on ällöttävää.