Espanjaan helleaalto keskellä lokakuuta – lämpötilat jopa yli 35 astetta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Välimeren maihin syyslomalla matkustavia saattavat odottaa enemmän heinä- kuin lokakuun ilmoja muistuttavat säät. Afrikan puolelta Länsi-Eurooppaan saapunu lämmin ilmamassa on nostanut lämpötilat jopa hellelukemiin esimerkiksi Espanjassa. Eteläisessä Espanjassa sijaitsevalla Lohan havaintoasemalla mitattiin tiistaina jopa 35,8 astetta ja Granadan lentokentällä 35,3 asetta.

Forecan mukaan myös monilla muilla havaintoasemilla lämpötilat kohosivat 30-34 asteeseen. Yli 30 asteen lämpötiloja mitattiin paikoin myös Lounais-Ranskassa. Korkeiden lämpötilojen ennustetaan jatkuvan osassa Eurooppaa myös lokakuun viimeisellä täydellä viikolla. Lämpötila voi olla 30 asteen vaiheilla olevat lämpötilat ovat mahdollisia ajoittain myös Etelä-Ranskassa ja Italiassa.

– Helleaalto on syntynyt, kun Atlantilla oleva laaja matalapaine ”imaisee” etelästä Afrikan puolelta Länsi-Eurooppaan erittäin lämmintä ilmamassaa, meteorologi Joonas Koskela taustoitti ilmiön syitä.