Tutkimus: Alle 5 tuntia yössä nukkuvilla enemmän terveysongelmia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus osoittaa, että unen määrällä on vaikutusta etenkin vanhempana. Tutkimusten mukaan 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla, jotka nukkuvat viisi tuntia tai vähemmän yöllä, on suurempi riski sairastua useisiin kroonisiin sairauksiin ikääntyessään verrattuna enemmän nukkuviin ikäisiinsä.

PLOS Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin säännöllisin väliajoin Yhdistyneen kuningaskunnan lähes 8.000 virkamiehen ryhmää, joilla ei ollut kroonista sairautta 50-vuotiaana. Ihmisillä, jotka nukkuivat viisi tuntia tai vähemmän yössä, oli 30 prosenttia suurempi riski saada useita kroonisia sairauksia ajan myötä kuin niillä, jotka nukkuivat vähintään seitsemän tuntia yössä. Huomionarvoista on, että 60-vuotiaana riski oli 32 prosenttia suurempi ja 70-vuotiaana 40 prosenttia suurempi.

Sairauksia, joihin oli suurempi riski, olivat diabetes, syöpä, sepelvaltimotauti, aivohalvaus, sydämen vajaatoiminta, krooninen keuhkosairaus, krooninen munuaissairaus, maksasairaus, masennus, dementia, mielenterveyshäiriöt, Parkinsonin tauti ja niveltulehdus. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuisilla, jotka eivät saa tarpeeksi unta – noin seitsemästä yhdeksään tuntia yössä – on suurempi mahdollisuus kehittää kroonisia sairauksia, joihin kuuluu myös liikalihavuus ja korkea verenpaine.