Suomalaisia kehotetaan tekemään varautumiskävely – tätä se tarkoittaa

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on muistuttanut varautumaan sähkökatkoihin talvella. Talouksia neuvotaan tekemään niin kutsuttu varautumiskävely. Se voi helpottaa elämää sähköjen puuttuessa ja auttaa varauttumaan henkisesti yllätttäviin tilanteisiin.

Varautumiskävelyssä kävellään kotona koko perheen voimin etukäteen katsomassa, mistä esimerkiksi paristokäyttöinen radio, pullovesi, taskulamppu, sellaisenaan syötävä ruoka ja muut sähkökatkoksessa tarvittavat tavarat ovat. Idea on siis monille tuttu työpaikkojen turvallisuuskävelyistä. Samalla voidaan tarkistaa, puuttuuko jotain.

– Moni kyllä tietää, että kotona on jossain taskulamppu tai paristoja, mutta löytyvätkö ne helposti hämärässä muiden tavaroiden joukosta? Entä onko retkikeitin kotona vai mökillä? Varautumiskävelyn aikana asia voidaan varmistaa ajoissa valoisaan aikaan. Samalla voi yhdessä pohtia omaa toimintaa sähkökatkossa, varautumisasiantunttija Essi Kulju kertoo.

SPEKistä muistutetaan sähkökatkon voivan sattua silloinkin, kun varatumishankinnoista vastannu perheenjäsen ei ole paikalla tai kun lapsi on yksin. Kodeissa pitäisi varautua pärjäämään ainakin 72 tunnin ajan. Vinkkejä häiriötilanteisiin varautumiseen annetaan SPEKin keväällä julkaisemalla videolla.