Joditabletteja saa taas Suomen apteekeista

Terveys · Tim Isokivi

Lääkejodin kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti pari viikkoa takaperin. Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti lääkejodin käyttöä säteilyvaaratilanteessa koskevan ohjeensa, mikä aiheutti todellisen ryntäyksen apteekkeihin. Sen seurauksena joditabletit loppuivat monista apteekeista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkejodia saa jälleen normaalisti apteekeista. Fimean saatavuus- ja laboratorioyksikön päällikkö Timo Mariala kertoi STT:lle lääkeyhtiö Orionin reagoineen nopeasti äkilliseen kysyntäpiikkiin. Valmisteita on toimitettu apteekkien tukkuliikkeisiin.

Suomen Apteekkariliiton mukaan akuuttia kiirettä joditablettien hankkimiseen ei ole. Merkittävin muutos lääkejodin käyttöä koskevaan ohjeistukseen oli se, ettei sen käyttöä enää suositella yli 40-vuotiaille. Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle henkilölle, joten niitä ei ole tarpeen varastoida kotiin tarvetta enempää.