EU-parlamentti päätti: Kaikkia puhelimia voitava ladata samanlaisella USB-laturilla

Digi · Tim Isokivi

Eurooppan parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka koskee kannettavien sähkölaitteiden latureita. Lähitulevaisuudessa muun muassa EU-alueella myytävissä älypuhelimissa, tableteissa ja kuulokkeissa on oltava samanlainen USB-C -latausportti.

Lakia koskeva sopu jäsenmaiden ja parlamentin välillä syntyi kesäkuussa. Nyt se sai myös Euroopan parlamentin hyväksynnän. Laki meni läpi äänin 602 puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää.

USB-C-latausportti täytyy olla EU-alueella myytävissä uusissa pienissä ja keskisuurissa laitteissa vuoden 2024 loppuun mennessä. Sellainen löytyy jo esimerkiksi uudemmista Android-puhelimalleista. Teknologiajätti Apple kuitenkin käyttää puhelimissaan ja tableteissaan omaa Lightning-porttiaan.

Uuden lain tarkoituksena on muun muassa vähentää elektroniikkajätteestä aiheutuvaa ympäristön kuormitusta. Se voi myös säästää kuluttajilta vuosittain 250 miljoonaa euroa, jotka menisivät muuten turhien latureiden ostamiseen.