Turun yliopiston tutkijat löysivät uusia eliölajeja – joukossa erikoinen hämähäkki

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet erikoisiakin eläinlajeja. He kuvasivat tieteelle aikaisemmin tuntematonta eläinsukua ja jopa 27 lajia. Monet niistä olivat uhanalaisia jo löydettäessä.

Yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet tuntemattoman monimuotoisuuden tutkimukseen. Vuoden aikana tutkijat ovat kuvanneet esimerkiksi monia tuntemattomia hämähäkkilajeja. Yksi oudoimmista on Pakisanista löydetty Plator soastus -hämähäkki.

– Se näyttää ihan siltä, että se olisi jäänyt suuren kirjan alle puristuksiin! Laji on muodoltaan hyvin littana, sillä se elää puiden kaarnan alla, väistöskirjatutkija Alireza Zamani kuvailee Turun yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat kuvasivat myös kolme suurikokoista Crearura-suvun väli- ja etelämerikkalaista ahmaspistiäistä. Yliopistotukija Kari Kauniston ja professori Ilari E. Sääksjärven mukaan ne munivat paksupääperhosten toukkien sisälle sirppimäisillä munanasettimilla. Kolmen uuden Creagrura-lajin löytyminen oli yllätys, sillä tutkijat ovat vuosien ajan luulleet suvussa olevan vain yksi laji.

– Maapallo on luonnon monimuotoisuuden suhteen vielä tuntematon planeetta. On tuskallista tietää, että moni laji häviää jo ennen löytymistään, tutkijat kertovat tiedotteessa.