Ilmatieteen laitos alkaa julkaista energiasääennusteita – ennustaa sähkön hintaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ilmatieteen laitos alkaa julkaisemaan perinteisten sääennusteiden ohella ennusteita myös energiantuotannon näkökulmasta. Ennusteet tullaan julkaisemaan maanantaisin ja torstaisin Ilmatieteen laitoksen Twitter-tilillä.

Energiasää kuvaa säätilan vaikutusta energiantuotantoon ja kulutukseen. Tuulinen ja leuto ilma tietää hyvää energiasäätä, tyyni ja pakkanen puolestaan huonoa energiasäätä. Esimerkiksi 3. marraskuuta Suomessa vallisi tavanomainen energiasää, jonka ennustettiin muuttuvan hyväksi sunnuntaina ja seuraavan viikon alussa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talvella lämpötila vaikuttaa lämmitystarpeeseen, ja energiaa kuluu sitä enemmän mitä kylmempää ulkona on. Kesällä energiankulutusta lisää puolestaan tarve jäähdyttää sisätiloja lämpimillä ilmoilla. Tuulen voimakkuus puolestaan vaikuttaa energiantuotantoon, sillä Suomessa merkittävin sääriippuvainen tuotantomuoto on tuulivoima.