Tuntuiko oma korona pitkäkestoiselta? Brittimiehellä kesti 411 päivää

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireet saattavat joissain tapauksissa kestää pitkään. Harvoin kuitenkaan aivan yhtä kauan, kuin eräällä brittimiehellä. Hänellä korona kesti yli vuoden ajan.

59-vuotias mies sairastui koronaan joulukuussa 2020. Munuaisensiirrossa aiemmin heikentyneen immuunijärjestelmän vuoksi hän sairasti tautia jopa 411 vuorokauden ajan. Hän on tiettävästi pisimpään yhtäjaksoisesti koronaa sairastanut ja siitä hengissä selvinnyt ihminen.

Mies onnistuttiin lopulta parantamaan kokeellisella Regenron-lääkecoktaililla, jonka tiedetään tehoavan koronan varhaisia muunnoksia vastaan. Hänelle tehdyn koronatestin tulos oli viimeistä kertaa positiivinen tammikuussa 2022. Tutkijoille selvisi viruksen geenejä analysoimalla, että miehen kantama virusmuunnos oli todellakin pysynyt koko ajan samana.

AFP-uutistoimiston mukaan heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivät potilaat voivat harvoissa tapauksissa sairastaa koronaa yhtäjaksoisesti huomattavasti muita pidempään. Kyseessä ei ole sama sairaus, kun pitkäkestoisena koronana tunnettu long covid, jossa oireet alkavat varsinaisen koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen.