Kodeissa syntyy vuodessa 25 kiloa ruokahävikkiä – lihan hävikillä iso osuus ilmastovaikutuksia

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkinut kotitalouksien ruokahävikkiä ja sen hiilijalanjälkeä. Tutkimuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikkiä syntyy keskimäärin noin 25 kiloa vuodessa. Elintarvikejätettä syntyy vuodessa 50-60 kiloa henkilöä kohti.

– Kotitalouksien ruokahävikki Suomessa vastaa kaikkiaan 139 000 henkilöauton vuosittaisia kasvihuonepäästöjä, summaa hiilijalanjälkilaskennasta vastannut Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri tiedotteessa.

Luken mukaan tutkimuksen keskeinen tulos oli lihavalmistteiden merkittävä osuus ruokahävikin ilmastovaikutuksista. Kotitalouksien ruokahävikistä lihaa ja lihatuotteita oli noin 10 prosenttia. Kokonaishävikin ilmastovaikutuksestta lihan osuus oli kuitenkin kaupungista riippuen 35-46 prosenttia.

– On tärkeä pyrkiä minimoimaan kaikkea ruokahävikkiä. Erityinen huomio kannattaa kiinnittää lihatuotteiden ja -ruokien poisheittoon, vaikka se tuntuisikin määrällisesti pieneltä, Katajajuuri kertoo.

Tutkimus toteutettiin pääkaupunkiseudulla, Tampereen seudulla ja Turun seudulla eri vuosina. Tutkimuskohteina olivat sekajäte ja erilliskäytetyn biojätteen sisältö. Tulokset suhteutettiin kaupunkien asukas- ja talotyyppeihin sekä skaalattiin koskemaan koko Suomea.