Viranomaisilta varoitus Yhdysvalloissa: Älkää nuolko rupikonnia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen kansallispuistoista huolehtiva hallintoelin National Park Service on julkaissut jokseenkin yllättävän varoituksen. Viranomaiset kehottavat olemaan nuolematta kansallispuistoissa eläviä rupikonnia.

– Sanomme näin useimmista kansallispuistossa vastaan tulevista lajeista, olipa kyse sittten banaanietanasta, tuntemattomasta sienestä tai silmät hohtaen yössä liikkuvasta isosta rupikonnasta: Pyydämme välttämään niiden nuolemista, National Park Servicen Facebook-sivulla kirjoitettiin.

Rupikonna viittaa koloradonkonnaan, Pohjois- ja Keski-Amerikassa tavattavaan rupikonnalajiin. Niiden rauhaset erittävät erilaisia myrkkyjä. Konnien erittämiin aineisiin kuuluu muun muassa psykedeelinen 5-MeO-DMT-tryptamiini, jolla on päihdyttäviä ja hallusinogeenisia vaikutuksia.

NPR-sivuston mukaan rupikonnan erittämän aineen käyttö on kasvattanut viime vuosina suosiotaan, joskin useimmat käyttävät sitä eläimien nuolemisen sijaan ainetta polttamalla. Koloradonkonna on määritelty New Mexicon osavaltiossa jopa uhatuksi lajiksi osittain juurikin tämän vuoksi.