Tutkijat kuvasivat erikoisen näyn – mustekalat heittelivät toisiaan tavaroilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihminen ei vaikuta olevan ainoa laji, joka suutuspäissään viskoo esineitä. Tutkijat ikuistivat taannoin hämmästyksekseen tilanteita, joissa mustekalat heittelivät esineitä toisiaan kohti.

Sydneyn yliopiston meribiologi Peter Godfrey-Smith tuki kollegoineen mustekaloja Australian Jervis Bayssa vuosina 2015-2016. He todistivat 24 tunnin aikana 102 tilannetta, joissa mustekalat heittelivät esimerkiksi simpukankuoria, levää ja lietettä. Toisinaan ne heittelivät esineitä lajitovereitaan kohti.

Godfrey-Smith kuvailee toimintaa harvinaiseksi eläinmaailmassa. Esineen heittäminen veden alla eläimen toimesta on paitsi epätavallista, myös haastavaa. Toiminta vaikutti kuitenkin tarkoituksenmukaiselta.

– Uskon, että monissa tapauksissa kyse oli henkilökohtaisen tilan vaalimisesta. Monissa tapauksissa naaraat heittelivät asioita kohti uroksia, joka yrittivät paritella niiden kanssa… Mutta osassa tapauksia naaraat heittivät tavaraa muita naaraita kohti, Godfrey-Smith kuvaili The Guardian -lehden mukaan.