Selvitys: Näin paljon suomalainen suostuu maksamaan sähköauton lataamisesta

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ensimmäiset sähköautojen latauspisteet olivat ilmaisia. Suomalaisten kynnys maksaa sähköauton lataamisesta vaihtelee jonkin verran, kun tarkastellaan ikäryhmiä, asuinpaikkaa ja jopa omistetun auton merkkiä.

Kamuxin teettämän Suomalaiset Autokaupoilla 2022 -kyselytutkimuksen perusteella suomalainen on valmis maksamaan sähköauton lataamisesta enintään 126 euroa kuussa. Nuoret, eli 18–24-vuotiaat olisivat valmiita maksamaan latauksista 273 euroa kuussa, kun taas 55–64-vuotiaat vastaajat maksaisivat korkeintaan 84 euroa.

– Auton sähkönkulutukseen vaikuttavat auton merkin, mallin ja koon lisäksi esimerkiksi ajotapa ja -olosuhteet. Keskimäärin moderni sähköauto kuluttaa sadalla kilometrillä noin 20 kWh, mutta pienemmät sähköautot vähemmän ja suuremmat enemmän. Polttomoottoriautolla sadan kilometrin matkan kulkemiseen saa yhä kaivaa kuvetta selvästi sähköautoilijaa enemmän, myös sähkön hinnan ollessa korkeammalla, Kamuxin maajohtaja Jani Koivu kertoo.