Tehovalvonta paljasti: Ulkomaalaisia marjoja on myyty kotimaisina

Ruoka · Tim Isokivi

Suomeen tuotavien tuoreiden marjojen alkuperämerkinnät ovat pääsääntöisesti kunnossa, mutta poikkeuksiakin on. Tämä selvisi Ruokaviraston, Tullin ja elintarvikelvalvontaviranomaisten suoritettamassa tehovalvonnassa kesällä 2022. Muutamissa tarkastuksissa selvisi, että ulkomaisia marjoja myytiin suomalaisina.

– Muuttaessaan marjojen alkuperää ja myydessään ulkomaisia marjoja suomalaisena toimija syyllistyy esimerkiksi markkinointirikokseen tai terveysrikokseen. Myymällä markkinahinnaltaan halvempia ulkomaisia marjoja kotimaisina toimija saa myös merkittävää taloudellista hyötyä verrattuna oikein toimiviin kilpaileviin toimijoihin, Ruokaviraston erityisasiantuntija Satu Virtanen kertoi tiedotteessa.

Tuoreiden marjojen kohdalla tulee aina ilmoittaa alkuperämaa eli maa, jossa marjat on viljelty. Pakkauksissa myyävissä marjoissa tulee ilmoittaa myös pakkaajan tiedot. Valvontaa suoritettiin tuonti- ja myyntiketjun vaiheissa rajanylityksestä kuluttajille myyntiin asti.