Berliinin jouluvalot sytytettiin – mikä ihmeen energiakriisi?

Matkailu · Terhi Piiroinen

Saksan suosittu matkailukohde Berliini on sytyttänyt jouluvalot 4,5 kilometrin pituiselle ostoskadulle. Kaupunki ei säästele jouluvalaistuksessa, vaikka monesta muusta asiasta joudutaankin nipistämään Euroopan energiakriisin keskellä.

Berliini säästää energiaa tulevan talven aikana muun muassa vähentämällä lämmitystä ja sammuttamalla valoja kaupungin tiloista. Berliinin taloussenaattori Stephan Schwarz vakuutti jo aiemmin, että energiarajoitus ei vaikuta kaupungin jouluvaloihin ja -koristeisiin, koska niitä ylläpitävä sopimus on allekirjoitettu vuonna 2020.

Berliinin jouluvalot ja koristeet houkuttelevat kaupunkiin runsaasti turisteja, joten loppupeleissä ne tuovat enemmän kuin kuluttavat. Lisäksi niillä on iso merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja juhlakauden tunnelmalle. Berliinin joulutorilla on pitkät perinteet. Valaistus hoidetaan pelkästään vähemmän kuluttavilla LED-lampuilla.