Robocop on pian totta? San Franciscon poliisi vaatii roboteille lupaa aseiden käyttöön

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

San Franciscon poliisi ehdottaa, että kaupungin poliisit voisivat ampua vaarallisia epäiltyjä pian kauko-ohjattujen robottien avulla. Aseella varustettujen robottien ampumavalmius herättää runsaasti ristiriitaisia mielipiteitä. Niitä käytettäisiin ainoastaan silloin, jos poliisit ovat hengenvaarassa.

– Robotteja käytetään tappavana voimakäyttövaihtoehtona vain silloin, kun väestön tai viranomaisten hengenvaara on välitön, eikä käytössä ole enää muita voimakäyttövaihtoehtoja, poliisin kerrotaan sanoneen Mission Local -uutislehden mukaan.

Miehittämättömiä ja etäohjattuja robotteja voivat ohjata suunnitelmien mukaan määrätyt operaattorit, jotka kävisivät tätä varten erillisen koulutukseen. Jos esitys hyväksytään, robotteja voidaan käyttää pidätyksessä, kriittisissä tapahtumissa, määräysten täytäntöönpanossa ja epäilyttävän esineen arvioinnissa.

Kriitikot, mukaan lukien Tifanei Moyer, San Francisco Bay alueen kansalaisoikeuksien lakimieskomitean vanhin henkilöstölakimies, vastustivat ehdotusta.

– Elämme dystopista tulevaisuutta, jossa keskustelemme siitä, voiko poliisi käyttää robotteja teloittaakseen kansalaisia ​​ilman oikeudenkäyntiä, valamiehistöä tai tuomaria, Moyer tokaisi ja sanoi, että tämä ei ole normaalia.

San Franciscon poliisilla on 17 robottia, mutta yhtäkään ei ole käytetty hyökkäämiseen yksittäistä henkilöä kohtaan. Ilmiö ei ole uusi. Dallasin poliisi käytti robottia tappamaan vuonna 2016 epäillyn, jota syytettiin viiden poliisin tappamisesta ammuskelussa.