Taloustutkimus: Valtaosa vastustaa nykymuotoista turkistarhausta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset suhtautuvat turkistarhaukseen yhä kielteisemmin. Tämä ilmenee taloustutkimuksen tuoreesta kyselystä. 80 prosenttia vastaajista ei hyväksy nykymuotoisessa tarhausta, jossa eläimet elävät pienissä verkkopohjaisissa häkeissä ilman mahdollisuutta lajityyppiseen käyttäytymiseen.

Kyselyn perusteella turkistarhaukseen suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Vielä viime vuonna nykymuotoista tarhausta vastusti 71 prosenttia. Vastaajista vain 16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan rajoituksitta.

Kyselyssä  33 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen 5-15 vuoden siirtymäajalla. 12 prosenttia puolestaan kieltäisi turkistarhauksen mahdollisimman nopeasti. 35 prosenttia vastaajista sallisi tarhauksen vain, jos eläimille tarjottaisiin huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

Nykymuotoista turkistarhausta vastusti 15-24-vuotiaista 85 prosenttia, 24-36-vuotiaista 81 prosenttia ja 50-64-vuotiaista 84 prosenttia. Kielteisimmin turkistarhaukseen suhtautuivat naiset, joista vain 5 prosenttia sallisi tarhauksen jatkuvan ilman rajoituksia.

Loka-marraskuussa puhelimitse toteutettuun kyselyyn vastasi yli 1 000 ihmistä. Tutkimuksen teettivät taloustutkimuksella Animalia ja Oikeutta eläimille -eläinoikeusjärjestöt.