Perämeri tavallista lämpimämpi – jäätyminen silti alkanut

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeren pohjoisimmissa lahdelmissa esiintyy jo ohutta jäätä. Talven ensimmäiset jäät Suomen rannikolla ovat muodostuneet Perämeren pohjoisosan sisimpiin lahtiin Tornion ja Kemin edustalle. Lokakuu ja marraskuun alku olivat lämpimiä, ja Perämeren, Selkämeren ja Suomenlahden ulapat ovat nyt noin asteen verran keskimääräistä lämpimämpiä.

– Tiedossa on enimmäkseen heikkoja pakkasia. Jään määrä ja paksuus lisääntyvät hitaasti, eikä meren jäille ole vielä menemistä, korostaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Perämeren pohjoisosissa näkyvät jäät ovat ensimmäiset Ilmatieteen laitoksen jääkartoilla näkyvät jäät tänä talvena. Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla. Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan syksyisin kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin.