Salakavala WhatsApp-huijaus leviää – varo tällaista viestiä

Digi Viihde · Tim Isokivi

Monet Whatsapp-huijausviestit leviävät tunnettujen yritysten ja palveluiden nimissä, mutta liikkeellä on myös salakavalampi huijaus. Monet suomalaiset ovat saaneet viestejä heidän lapsinaan esiintyviltä huijareilta.

Huijausviesteistä on liikkeellä lukuisia erilaisia versioita. Monet nyt leviävistä viesteistä kuitenkin alkavat sanoilla ”hei äiti”. Vastaanottajan lapsena esiintyvä huijari väittää vaihtaneensa puhelinnumeronsa, kehottaa poistamaan vanhan numeron ja pyytää myöhemmissä viesteistään rahaa.

Niin kutsutut lapsihuijaukset ovat levinneet Whatsappissa aika ajoin jo joidenkin vuosien ajan, ja esimerkiksi lokakuussa 2021 Keskusrikospoliisin Kyberkeskus twiittasi aiheesta. Ilta-Sanomien mukaan nyt liikkeellä on jälleen uusi aalto. Viestit ovat peräisin salaisesta suomalaisesta puhelinnumerosta, joka on todennäköisesti prepaid.

Viesteissä puhelimen väitetään menneen rikki, jolla pyritään ehkäisemään kohteen varmistussoitto numeroon. Huijausten uhreiksi pyritään usein valikoimaan erityisesti iäkkäitä ihmisiä. Mikäli huijarille on jo ehtinyt maksaa rahaa, tulee pankkiin ottaa yhteyttä mahdollisimman nopeasti, jotta rahojen siirto voidaan vielä estää.