Mars näkyy torstaina poikkeuksellisen kirkkaasti – joutuu sitten Kuun peittämäksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Naapuriplaneettamme Mars näkyy viikon puolivälin paikkeilla tähtitaivaalla tavanomaista kirkkaampana. Torstaiaamuna aamuvirkuilla on myös mahdollisuus todistaa planeetanpeittona tunnettua ilmiötä. Siinä Kuu peittää hetkellisesti Marsin.

Mars on 8. joulukuuta oppositiossa tähtitaivaalla. Se tarkoittaa planeetan olevan taivaalla vastakkaisella puolella Aurinkoon verrattuna ja kiertoradallaan lähimpänä maata. Näin ollen Mars näkyy myös tavallista kirkkaampana ja isompana.

Planeetanpeitto alkaa Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan torstaina kello 06:55. Täysikuu peittää Marsin kokonaan, kunnes kello 07:39 planeetta tulee jälleen esiin sen takaa. Tarkkoja peittymishetkiä voi ola vaikea havaita ilman kaukoputkea, mutta Marsin ja Kuun lähestymistä ja loitontumista voi kuitenkin seurata paljain silmin tai kiikareilla.