Helsingin poliisi kiittelee: ”Itsenäisyyspäivä sujui rauhallisesti”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomi juhli tiistaina 105-vuotista itsenäisyyttään. Poliisi turvasi itsenäisyyspäivän juhlintaa sekä mielenosoituksia Helsingissä. Päivä sujui poliisin näkökulmasta pääosin rauhallisesti. Poliisi oli saanut etukäteen ilmoituksen viidestä mielenosoituksesta tai kulkueesta.

Suomi herää -kulkueen aikana joukko vastamielenosoittajia kokoontui Postitalon edustalle. Poliisi ohjasi mielenosoittajia kauemmas ja piti mielenosoitukset erillään.Pääosin mielenilmaukset sujuivat kuitenkin rauhallisesti.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että mielenosoitukset sujuivat ennakkosuunnitelmien mukaan. Levottomuuksilta vältyttiin, eikä poliisin tarvinnut tehdä kiinniottoja, kertoo ylikomisario Patrik Karlsson.

Poliisi neuvotteli Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujien kanssa ja yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n liput jätettiin pois kulkueesta.

Mielenosoituksissa poliisi ottaa huomioon, viittaavatko symbolit esimerkiksi terroristijärjestöön, provosoivatko ne muita liikkeellä olevia ryhmiä tai tulkitaanko niiden kiihottavan jotain toista ryhmää vastaan. Päätökset tilanteessa tekee aina poliisi.

– Mielenosoituksissa väkivallan riski vastakkaisia mielipiteitä edustavien ryhmien välillä on korkea ja poliisi ehkäisee ryhmien välisiä konflikteja puuttumalla esillä oleviin tunnuksiin. Otamme huomioon tapahtuman luonteen, symbolien merkityksen ja sen, että ne saattavat provosoida muita liikkeellä olevia ryhmiä, operaation johtaja ylikomisario Heikki Porola kertoo.